28 Ağustos 2013 Çarşamba

Kastamonu'dan sevindiren haber

Kastamonu ilimiz Azdavay ilçesindeki üç taşkömürü havzasında gelecek aydan itibaren "kömür kökenli doğalgaz sondajı" çalışmaları yapılacak.

 

Kastamonu'dan sevindiren haber 

 

KASTAMONU (AA)

Azdavay ilçesindeki üç taşkömürü havzasında gelecek aydan itibaren "kömür kökenli doğalgaz sondajı" çalışmaları yapılacak.

Azdavay Kaymakamı Osman Doğramacı, Belediye Ekoturizm Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ihaleyi kazanan firma tarafından 9 Eylül'de kömür kökenli doğalgaz üretimine yönelik sondaj çalışmaları başlatılacağını bildirdi.

YAPILACAK OLAN ÇALIŞMA, TÜRKİYE'DE İLKLERDEN BİRİ

Firma yetkililerinin, 6 ay önce ilçeye gelerek doğalgaz araştırması yaptığını hatırlatan Doğramacı, şöyle konuştu:

"Doğalgaz araştırmalarının Azdavay'da başlıyor olması bizim için çok önemli. Çünkü Azdavay'ı, Kastamonu'da ekoturizmin merkezi olan bir ilçe olarak görüyoruz.

Bu noktada doğalgaz gibi çevreci bir enerji kaynağının Azdavay'da bulunmuş olması ve Azdavay'dan çıkarılıyor olması aslında bu konsepti tamamlıyor.

Azdavay için çok faydasının olmasının yanında ülkemiz için çok değerli. Yapılacak olan bu çalışma, Türkiye'de ilklerden biri. Çünkü kömürün gazından doğalgaz elde edilecek. Azdavay'da ciddi manada kömür rezervi var. Bunun bugüne kadar çıkarılmamış olması bizim için dezavantaj gibi görünse de aslında bugün avantaja dönüşmüş durumda."

Doğramacı, başlangıçta 250 kişiye iş imkanı sunulacağını sözlerine ekledi.

PROJE BAŞARIYA ULAŞIRSA...

Sondaj ihalesini kazanan Delta Uluslararası Petrol İnşaat Ticaret Limited Şirketinin genel müdürü Gültekin Çınar ise havzada kömür rezervleriyle ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) çok büyük bir imtiyaz bölgesi bulunduğuna dikkati çekti.

Başka taşkömürü sahalarının da keşfedilebileceğini anlatan Çınar, şunları kaydetti:

"Eylül ayından itibaren Azdavay'da, Söğütözü, Maksut ve Topalak Çayırı kömür sahalarında üç tane araştırma kuyusu açılacak. Bunlar bilim kuyuları, yani veri toplamak amacıyla açılacak kuyular. Bu kuyulardan karotlar alınacak. Bu karotlar üzerinde ABD'den gelecek bir ekip tarafından laboratuvar çalışmaları yapılacak.

Bu 3 araştırma kuyusundan beklediğimiz neticeleri alırsak 2014 yılından itibaren bu sefer üretime yönelik kuyular kazılacak. Kömür kökenli doğalgaz üretilmesine yönelik çalışmalar, ABD'de 1990'lı yıllarda başladı. Şu anda ABD'de yılda 70 milyar metreküp düzeyinde kömürden doğalgaz üretiliyor.

Türkiye'de de önemli bir gaz talebi var. Yılda yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketiliyor. Ülkemiz bu gazı dışarıdan tedarik ediyor. Umudumuz, beklentimiz ve çalışmalarımız; Azdavay bölgesindeki kömür havzasında bu gazın üretilmesi ve Türk ekonomisine kazandırılması. Proje başarıya ulaşırsa kuşkusuz bölgede önemli istihdam sağlanacak." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder