27 Temmuz 2013 Cumartesi

Küre Dağları Milli Parkı'na izinsiz giren yanar

Küre Dağları Milli Parkı'na izinsiz giren yanar !!

Küre Dağları Milli Parkında kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanıyor.


KASTAMONU (İHA) - Eyüp Şen

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne Bağlı Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü Milli Parklarda meydana gelen kanyonda kaybolma ve can kaybının önlenmesi ile milli parka verilen zararların önüne geçilebilmesi için Küre dağları Milli Parkında uygulanacak kurallar hakkında açıklama yaptı. 

Yapılan açıklamada:


“Bölge Müdürlüğümüz Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü görev ve sorumluluk alanında yer alan Valla Kanyonu’na 5 Temmuz 2013 Cuma günü saat 16.30 sıralarında gezmek için gelen dört kişilik arkadaş grubu yanlarına alan kılavuzu almadan kanyona izinsiz giriş yaptı. 

Gezi sırasında ikaz tabelalarına aldırış etmeden yüzmek için yasak olduğu halde suya giren doktor akıntıya kapılarak kayboldu. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine sevk edilen İlçe Jandarma Komutanlığı ve Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü, Kastamonu AFAD, UMKE ile birlikte ortak arama çalışmaları başlatıldı. 

Çalışmalar sonucunda, kanyon geçişi yapan başka bir dağcı grupla birlikte olduğu belirlenen doktor, grupla birlikte 07 Temmuz 2013 Pazar günü Kastamonu İli Cide İlçesi tarafından akşam saatlerinde çıktı. 

Sağlık durumunun iyi olduğu tespit edilen doktor ve beraberindeki arkadaşlarına kanyona izinsiz giriş yaptıklarından dolayı idari para cezası uygulanmıştır.



(Fotoğraf: Kastamonu (İHA)- Eyüp Şen)


Can kaybı olmadan bu olay atlatılmasına rağmen, Ağustos 2012’de Valla Kanyonu’nda suya giren başka bir dağcı boğularak hayatını kaybetmiştir. 

Yaşanan bu menfi olaylar alan kılavuzlarının önemini bir kez daha göstermiştir. Alan kılavuzları korunan alanlarda yapılan kontrolsüz faaliyetleri ve alanın biyolojik çeşitliliğini tehdit edecek davranışları engelleyerek korunan alanların sahip oldukları kaynak değerlerinin korunmasında, ziyaretçilerin doğru bilgilendirilerek doyuruculuk ve sahadan bilgi edinme anlamında tatmin olarak ayrılmalarında, ziyaretçilere uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vererek ziyaretçilerin can güvenliklerinin sağlanmasında çok önemli roller üstlenmektedirler" denildi.

65 KİŞİYE KILAVUZLUK EĞİTİMİ


Öte yandan toplamda 65 kişiye kılavuzluk eğitiminin verildiği belirtildi. Açıklamada, "2873 Sayılı Milli Parklar Kanununa dayanılarak hazırlanan ve 28 Mart 2006 tarihinde çıkarılan “Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliği” gereği Bölge Müdürlüğümüz KüreDağları Milli Parkının sahip olduğu doğal değerlerinin yerli ve yabancı ziyaretçilere doğru aktarılması ve korunan alana gelen ziyaretçilerin yönlendirilmelerinin sağlanması maksadıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğümüz Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü tarafından 05-30 Kasım 2012 tarihlerinde Kastamonu İli Cide ve Pınarbaşı İlçelerinde ve Bartın'da “Sertifikalı Alan Kılavuzluğu Eğitimi” düzenlenmiş, 30 dan fazla akademisyen, uzman gibi eğitmen tarafından 3 ayrı yerde (BartınCidePınarbaşı) aynı anda eğitim verilmiş, yöre halkından eğitimi başarı ile tamamlayan 65 kişi sertifikalarını alarak alan kılavuzu olmaya hak kazanmıştır.

Bartın ve Kastamonu sınırları içindeki toplam 37 bin hektar alanı kapsayan, eşsiz güzellikte yüksek peyzaj değerlerine sahip olan ve Türkiye'nin ilk Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks)Sertifikasına sahip Küre Dağları Milli Parkı’na gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere, artık yöreyi bilen alan kılavuzları rehberlik yapmaktadır. 

Yaşanan bu üzücü olayın tekrar yaşanmaması için Küre Dağları Milli Parkı’na gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezilerini Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nden izin alarak, alan kılavuzları nezaretinde tamamlamaları büyük önem arz etmektedir" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder