21 Kasım 2013 Perşembe

Taşköprü sarımsağı için güçbirliği


Metro Toptancı Market ve Reis Gıda’nın işbirliğinde yürütülen eğitim programı, 20 Kasım’da Taşköprü Belediye Binası’nda sarımsak üreticilerini bir araya getirdi. Üreticiler, Sarımsağın uluslar arası pazarda kabul edilmesi için, meyve-sebze alanında uluslar arası geçerliliği olan Global-Gap sertifikasını yakından tanıma fırsatı buldu.
Eğitimden önce verilen basın toplantısında konuşan Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “Taşköprü sarımsağının ve toprağımızın değerini bilelim. Her şeyin başı üretim, bu yüzden önce üretim olmalı. Daha sonra o sektöre ilişkin sanayi kurulmalı. Zira sanayiyi kurmazsanız, o sektör çöker. Ardından pazarlama ve ticareti başarıyla yönetmek önemli” diye konuştu.
“YERLİ VE YABANCI RAFLARDA ÖMRÜ OLMAYACAK”
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, 27 yıldır Taşköprü sarımsağını tanıtmak için dünya çapında projelere imza attıklarını vurguladı. Arslan, “2010 yılında Taşköprü sarımsağına ‘Coğrafi İşaret’i aldık. Bugün buradaki toplantı ile ne kadar doğru bir iş yaptığımızın mutluluğunu ve gururunu, sizlerin değerli katılımıyla paylaşıyoruz. Nitekim Marka Tescili olmayan ürünlerin, yerli ve yabancı raflarda uzun süreli yeri olmayacak” dedi.
RUDELT: “TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINI DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Metro Gıda Satın Alma Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt: “Metro olarak yerel tohuma destek vererek hem tüketiciyi hem de üreticiyi haksız rekabetten korumayı hedefliyoruz. Yerli tohum olan Taşköprü sarımsağını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Dünyada selenyum miktarı açısından en zengin sarımsak türü olan Taşköprü sarımsağının eskiden olduğu gibi yılın 12 ayı bulunabiliyor olması için çalışıyoruz. Üreticilerimizi de bilinçlendirerek bu ürünün zengin ve aromatik yapısını dünya ile buluşturmak istiyoruz.” dedi.
REİS: “YAŞANABİLECEK BİR DÜNYA İÇİN GEREKLİ”
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesisi’ni 2000 yılında kurulduklarını anlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, böylece Taşköprü sarımsak üreticisinin artık sarımsaklarını nehre dökmediğini, tarlada bırakmadığını ve zararına satmadığını söyledi. 
Reis Gıda ve Metro Toplantı Market işbirliğine değinen Mehmet Reis şöyle konuştu:
“Reis Gıda ve Metro Toptancı Market işbirlikteliği ile Kastamonu Taşköprü’de Ağustos ayında başlatılan ‘İyi Tarım Uygulamaları’nı içeren, Coğrafi İşaretli Taşköprü Sarımsağının üretimi ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Yapılan işbirlikteliği ile kendine has lezzeti ve yaygın aroması ile dünyada eşi olmayan Taşköprü sarımsağının standardı korunarak, gelecek nesillere aktarmak ve en üstün kalitede sağlıklı ürünler üreterek iç ve dış pazarda artışı hedefliyoruz. İyi Tarım Uygulamalarına göre, ‘üretim nasıl yapılır, ne fayda sağlar’ bununla ilgili yapılan toplantılarda üreticiler bilgilendiriliyor. Üreticileri teşvik ederek, İyi Tarım Uygulamalarının daha yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları şartlarına göre; üretim yapan çiftçi, alacağı sertifika ile ürünü daha kolay ve daha yüksek fiyata satacak. Çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen ve doğal kaynaklar korunarak yapılan İyi Tarım Uygulamalarının, yaşanabilecek bir dünya için gerekli olduğuna inanıyoruz.”
“BUGÜN, TARİHİ BİR GÜN”
Taşköprü sarımsağının marka değerini artırmayı amaçladıklarını belirten Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesis Müdürü Tuncay Kendiroğlu, “Reis Gıda ve Metro Market işbirliği ile Taşköprü sarımsağının daha bilinçli yetiştirilmesi konusunda, çiftçilerimize yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda, Taşköprü Belediyesi konferans salonunda, Metro Toptancı Market tarafından Taşköprü’deki çiftçilerimize ‘Global Gap Eğitimi’ veriliyor. Son dönemlerde, Taşköprü yöresinde ekilen Çin menşei tohumların Taşköprü yerli sarımsağının marka değerine zarar verdiği kaçınılmaz bir gerçektir” şeklinde konuştu. “Reis Gıda ve Metro Market işbirliği ile başlattığımız ‘yerli tohum projesi’ ile Taşköprü sarımsağının hak ettiği noktaya gelmesi yönünde çalışmalarımıza devam etmekteyiz” diyen Kendiroğlu, “Nitekim 1982 yılından bu yana Türkiye Amerika’dan pirinç ithal ederken, Reis Gıda olarak biz Amerika’ya pirinç ihraç ediyoruz. Aynı şekilde, Taşköprü sarımsağımızı da dünya pazarlarına ihraç etme noktasında, Metro Toptancı Market ile yaptığımız işbirliği ile bugün tarihi bir gündür” dedi.
Konuşmaların ardından, Reis Gıda tarafından hazırlanan plaketler, Metro Toptancı Market yetkililerine, Kastamonu protokolü tarafından verildi. Toplantıya, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın yanı sıra Hanönü Kaymakamı Mustan Barış İşler, Metro Toptancı Market Gıda Satın Alma Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt, Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesis Müdürü Tuncay Kendiroğlu ile il protokolü ve 100’ü aşkın Taşköprülü çiftçi katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder