24 Ağustos 2013 Cumartesi

İLİMİZ TAŞKÖPRÜ İLÇESİ POMPEİPOLİS’ DE TARİHİ ESER BULUNDU.

Taşköprü ilçesinde bu yıl 8’inci dönemi gerçekleştirilen Pompeiopolis Antik Kent kazı çalışmalarının son günlerinde çok önemli bir yazıta ulaşıldı. Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ 24.08.2013 tarihinde Taşköprü İlçesine giderek bulunan eser hakkında Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN ve Kazı Başkanı Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife SUMMERER’ den bilgiler aldı ve kazı alanını yakından inceledi.



Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ konuşmasında;
“Taşköprü Pompeipolis deyiz Latife Sümer hocamızın 2006 yılından bu tarafa kazısını sürdürdüğü bu kazı alanında önemli bir bulguya ulaşıldı. Hepimizin gözü önünde bu işlenmiş taş yerinden çıkarıldı. Pompeipolis şehri o zaman Kastamonu Taşköprü ilçesinde bölgenin önemli bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor. Kazıda daha çok işin başındayız. Çok daha önemli bulgulara ulaşacağı umudumuz var. Hocamızı da her açıdan elimizden geldiği kadar destekliyoruz. Burası bizim üniversitemizin alanına girmiş olacak. Kazıların çıkardığı sonuçlar daha da genişleyecek. Kısa süre içerisinde bulunan eserin diğer parçalarını da bularak bir büyük olayın gerçekleşeceğine inanıyoruz. Gerçekten hocamız çok heyecanlı bizi de heyecanlandırdı. Elimizden geldiği kadar destek vereceğiz. Buranın tarihte taşıdığı önemine uygun kazanılması için gereken ne ise onu yapacağız. Ben hocama ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum onları kutluyorum yolları açık olsun diliyorum. Taşköprü’ye de hayırlı olsun” dedi.
Kazı Başkanı Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife SUMMERER, Bulunan yazıtın oldukça önemli olduğunu ve yazıtın tahminen ikinci yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini kaydetti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan SUMMERER, “2006 yılından beri yürüttüğümüz kazılarda burada ilk defa yazılı bir kanıt elde ettik. Bu blok kırık bir yeri olmadan günümüze kadar ulaşmış, çok iyi bir şekilde korunmuş, kırık olmamasına rağmen üzerindeki renk kalıntıları da kalmış bu buluntunun en büyük önemi, üzerindeki yazı. Bu yazı Yunanca bir yazı, bu imparatorun bir unvanı, bu Roma halkının koruyucusu demek. Tam zamanı gösteren bir kanıt henüz elimize geçmedi. İmparatorun adına da henüz ulaşamadık ancak biz milattan sonra 1. yüzyıl ya da 2. yüzyıl olarak düşünüyoruz. Bu yazıtın yanında bulunan diğer yazıtı da çıkardığımızda çok daha farklı bilgiler edinmiş olacağız. Sayın Valimiz bize bu konuda destek veriyor, biz çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN, bulunan tarihi eserden dolayı memnuniyetini ifade etti ve çalışmaların yapılacağı sürede diğer eserlere de ulaşılabileceğini belirtti.


Kastamonu Valiliği / Basın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder